Category Archives: saya bercerita

:: Cerita Tentang Abang

Abang kandung saya…Muhammad Adam yer nama dia. Hanya beza 3 tahun saja dari saya. Bekerja di dalam angkatan tentera, sudah beristeri dan mempunyai 2 orang cahaya mata. Wahhhh banggalah dia kalau tahu saya bercerita tentang dia.

X da…saya teringat mesej dia petang semalam yang menyuruh saya send gambar2 dia. Terpikir jap.. gambar apa ntah. Rupa2 nya gambar2 yang dia captured guna hp buruk saya tu.huhuhu. Cerita nya begini, kalau siapa2 yang tau, sehari sebelum raya cina hari tu, saya bergegas balik ke kampung di Beruas…Ncikk (opah cik) meninggal dunia. Kebetulan hari itu adalah hari Rabu. Jadi di kampung saya tu pasar lambak (kt sini panggil pasar malam) adalah setiap hari rabu dan di gelar Pekan Rabu.

Petang hari tu, saya bangun dari tido petang lah…bangun2 nampak abang saya duduk dekat sofa. Terus pergi dekat dia.Pegang hp.Sebab mesej dengan En.Hijas.Tetiba abang cakap, nak pegi Pekan Rabu.Dengan Atah.Okeh lah. Saya siap mengorder kuih dangai. Sebab saya tau dekat situ je saya reti cari kuih tu. Dan semua orang dalam rumah tu terliur dengar kuih dangai. Yelah…lama x makan kan. Then tetiba, abang cakap nak pinjam hp.Saya bagi lah…Rupa2nya, hp saya di bawa ke Pekan Rabu tanpa saya…Dan ini lah hasilnya gambar2 yang di captured oleh abang….

Dia nak ambil gambar suasana Pekan Rabu rupanya..nak bubuh dalam Fb…Adoyai!!

Saya pun membesar dengan pergi Pekan Rabu ni. dan ini antara menu yang popular kt sini.Rojak. Tapi kan…lost memoryl ah saya….saya memang x ingat pun pasal rojak ni..

Disebabkan gambar ini, kantoilah rupa2 nya deme lama2 dekat Pekan Rabu tu sebab makan laksa. Ha…kedai laksa ni saya ingat.Memang popular gak la. Tapi masalahnya….kuih dangai yang dipesan tu x dibelinya. Boleh plak deme ganti dengan apam balik. Bernas sangat lah tu..ada macam geram gak la sebab bukan saya sorang je nunggu kuai dangai tu…boleh dikatakan satu rumah lah…aleh2 apam balik yang diorg beli. huh…smpai pagi besok lah apam balik tu x abeh pun.

Itu lah abang saya..mom cakap kadang macam budak perangai dia walaupun dah beranak dua. Abang the only one anak lelaki kan…tu yang kadang macam2 sikit perangai dia. Lagi2 adik2 dia dah bekerja. Macam2 lah dia.itu dan ini.

Okeh lah! tu je untuk kali ni.

Sampai jumpa nanti ya!

 

Advertisements

:: Ada ke kerja senang?

Aah..ada ke? Orang cakap, if we concentrate and  enjoy to do that….it will be more easier. Betul ke? Mungkin ada betul jugak kan penyataan tu kan. Tapi kalau kita seronok dengan kerja yang kita buat tu, but still jugak susah..macam mana yer? Ala….senang je tu..maknanya kita kena banyak lagi belajar dan bersungguh2 dalam menyudahkannya…kan? betul x? (apa daa…..sendiri tanya, sendiri jawab ka???)

 

Oh….jadi maknanya, saya tidak bersungguh2 lah dalam menghabiskan cerita korea yang saya tengah tengok sekarang ye? mmm….patut lah saya x sudah2 lagi tangok drama korea ni. ishh….x boleh jadi ni, orang lain dah masuk ntah apa2 cerita, tapi saya, cerita yang dah berlapuk..ntah tahun2 zaman belajar UTM dulu, still lagi x habis2 tengok. Saya kena habiskan tengok cerita ni..huk2..Baru lah saya rasa lega bila kerja saya dalam menghabiskan drama siri korea ni selesai. huahuahau

x da lah..saya teringat kerja-kerja di ofis yang semakin lama semakin banyak fail yang patut duduk atas meja saya. Diaorang cakap buat LCP tu senang. x sesusah orang buat layout. Pendapat saya pulak, semua kerja sama sahaja. Sama2 senang dan sama2 susah. Mungkin kalau di ofis saya tu, orang buat LCP seperti saya ni selalu tidak kena hentam dengan bos dan disebabkan itu mereka kata LCP senang.

 

Cerita nya begini…..yang jadi bos x marah orang buat LCP ni sebab dia x cek LCP2 yang ada. Bos hanya fokus kepada layout. Itu lah sebab orang2 LCP ni jarang kena…akan tetapi….orang2 seperti saya ni tetap juga kena marah apabila ditanya pasal site dan saya tidak boleh menjawab ( perkara ni selalu berlaku apabila bukan saya yang pergi site…) Dan lagi satu, orang2 LCP inilah yang akan check all the documentation. Itu yang jadi meja bersepah dengan fail

 

Memang susah kita nak jumpa kerja yang mudah. Sama susah sahaja orang yang sediakan layout dan LCP. Orang yang prepare layout akan bermain dengan guidelines. Kena buat calculations untuk kemudahan2 yang patut disediakan. Kena pandai proportionate kan layout agar nampak berkualiti. Orang yang prepare LCP pula kena bermain dengan dasar2 dan strategi. Kena pilih dasar mana yang patut kita rujuk. Kena buat analisis tapak. Kena goreng apa itu potensi dan halangan. Kena bagi view projek apakah itu supaya orang paham. kan? sama je susah dan senang kerja masing2. Jadi jangan fikir hanya diri sendiri sahaja yang buat kerja banyak walhal semua orang kerjanya sama banyak…

 

Eh…saya kongi perkara di atas ni sebab saya macam marah dekat diri saya sendiri. Banyak lagi projek2 tertunda. Semuanya kena kejar submission sebelum Chinese New Year. Sempat ke saya berlari kuat2 ni. Tapi saya x berkualiti lah…sebab keadaan tubuh badan saya masih tidak sihat sampai sekarang. Keadaan saya semakin hari semakin kurang air dalam badan. mm….saya minum air masak sampai rasa nak terkucil banyak2 adalah…tapi sama gak ending nyemmm…..boleh dikatakan hari2 bibir saya berdarah dan sampai pukul skrg ni pun iaitu 2.13am jam laptop ni, bibir saya still lagi berdarah…mm.

 

eh…okeh la..saya nak cerita benda lain tapi cite lain plak yang saya keluarkan hari ni..Sampai jumpa nanti ya!


:: Masih lagi….

Alhamdulillah. Saya selamat sampai di sini malam tadi. Sepanjang memandu tu saya dah berkira-kira nak update page ni sesudah sampai tapi kudrat kecil saya ni x mampu pulak. Tertidur saya…Eh, saya mulai rasa yang saya ni semakin tidak berkualiti memandu malam2. MySpaceYa Allah, jangan Kau tarik nikmat satu yang ada ni. Agak sukarlah saya nanti kalau saya tidak boleh memandu waktu malam. Dengan keadaan saya yang akan berseorangan ini….macam mana lah kalau betul2 nikmat tu di tarik sepenuhnya. Mintak jauh Ya Allah….

Oh…maaflah kalau entry saya sebelum ni agak mengikut emosi sedikit. Ye lah…rasa badan macam dah sihat tapi sebenarnya tak sihat, agak emosi lah saya sedikit. Bercelaru pun iya juga. Macam2 dah ada terlintas di kepala. Badan saya ni satu je (ada ke orang ade 2 badan?huhu) Then mungkin dikuatiri ada yang tidak berapa fungsi dengan baik.huhu. Kan? apa perasaan awak2 semua. Walaupun hanya dikuatiri tapi sangat menguji saya lah. Kalaulah saya boleh pinjam badan orang lain, badan saya ni saya keluarkan, saya pergi service dan sementara tu badan yang saya pinjam tu saya guna untuk meneruskan kehidupan saya…kan senang. kan? huhu…wish je la kan.sebab benda tu x kan dapat dan x kan berlaku..
MySpace

Tiada apa pun yang menarik untuk saya kongsi untuk entry kali ini. Tapi sebenaranya kalau saya sedang memandu tu kan…macam2 topik yang saya dah pikirkan nk kongsi dekat sini. Tapi bila dah depan mata untuk menaip, cerita lain pulak keluar. Ntah apa2 kan diri? Tu yang menyampah tu.Orang nak berblog, diri pun nak.Tapi nak cerita, x tahu nak cerita apa.MySpaceNak kongsi resepi? haha..mesti lah x. Saya macam suka je tengok blog kawan2 yang kongsi resepi mereka. Saya teringin nak sebegitu tapi saya x reti masak. Masa nak masak pun x da. AH! enoughlah diri! Macam2 alasan bagi yer…..MySpace. Camne pun, saya masih lagi mahu berblog walaupun blog saya ni macam x berapa nak ada identiti 😛

Eh..okeh lah. Bau nasi ayam memanggil2 saya untuk makan. Saya sudah ada rasa nak makan semua sekarang. Walaupun masih terasa ombak jahat di dalam perut lagi. Doakan saya sihat sepenuhnya  yer. Saya masih anyak hutang di dunia dan akhirat lagi yang belum saya sudahkan…

Sampai nanti ya! 

p/s: Ada mood cari icon.tu yg ada.rasa suram pulak sbb dh lama x da gmbar…


:: Hari ini…

Tarikh hari ini cantik ke? biasa jer rasanya….11.1.11…untuk orang yang x kisah pasal nombor macam saya ni memang x da maknanya lah nk nombor2 cantik ni..hahaha…tapi….1.11.11 akan saya hitung harinya..hahahah…

eh..okeh la..bukan nk cerita pasal tarikh yang cantik ke ape ke. saja jerk nak share cerita untuk hari ini. Saya masih di ofis lagi ni. Sekarang dah pukul 1952 untuk jam handphone saya. actually saya x tahu jam tu cepat berapa minit. so saya ikut je lah jam tu pukul itu yer. apa yer yang saya buat hari ini???

apa lagi..kerja lah kan. pagi2 lagi saya dah kat Kajang. Mengejar submisson semalam yang pending disebabkan en.engineer tidak bagi submission PDC-1 dekat saya. silap saya juga sebab terlepas pandang..tapi nak salahkan engineer gak sebab dia sepatutnya tau lah saya nak submit memang kena ada benda tu..hehehe. Saya dah ada pengalaman dah untuk itu waktu submit kat Kuala Langat hari tu…tapi tu saya buat selamber…planner yang isi form PDC-1 tu…(mampus kalo bos tau)haha.eh..tapi waktu tu, engineer dia dah siapkan dokumen yer, cuma form jerk yang x isi..huhu. tapi kali ni memang 1 set x da..tapi x pe..en.engineer tu dah byk pengalaman kan..jadi setel lah masalah itu. eh..PDC-1 tu untuk kiraan sistem pembetungan tau. kena anto kat iwk…huhu

Dalam tengahari tadi, saya dapat call. Bertubi2 jugak call nya. Saya x sempat angkat sebab bateri hp x charge kan.Then…bila dah dapat cakap dgn caller tu…nak tau x sapa??? someone yang memang saya sangat kenal….panggil saya balik untuk Pilihanraya Umum.Hadoi!!! ingatkan ada yang urgent lah..hahaha….dan terus terpikir, dah nak pilihanraya ke? bila nya? saya memang x tau dah pasal politik2 ni…apa jadi dekat negara pun saya x tahu. Ana Rafali menang AJL pun orang lain yang bagitau kat saya..hahaha. Bukan saya x nak ambil tahu tapi memang x nak lah…hahaha… x pa lah…nanti bila dah tiba masa mengundi, saya mengundi yer. 🙂

Okeh la. Saya nak kemas2 ni.Nak balik dah. Ada orang ajak saya keluar malam ni.(macam tau2 je housemate outstation). Eh…dah bermalam2 saya x keluar kan? Ye lah..saya pun baru jer rasa nak sihat kan.

Eh..malam tadi saya keluar gak sekejap. lupa yer diri ?huhuhu…

okeh! sampai jumpa nanti ya! 🙂


:: Macam dah ok….

Tak da pa pun yang penting  nak share hari ni…bangun pagi tadi, keadaan diri masih lagi tidak berapa sihat. Macam makin teruk lagi ada.Tapi still lagi habiskan ubat. Then after zohor, masuk bilik..x lama lepas tu…hanyuttttt…..bangun2 tadi rasa macam dah ok. dan harapnya terus ok lah. sebab banyak lagi kerja yang menanti untuk menggunakan kudrat saya yang kecil ni. Bukanlah saya x boleh bergerak langsung tapi dalam keadaan not feeling well kan….semua benda jadi x seronok. Harap2 besok bekerja semuanya ok yer. doakan saya! 🙂

Tapi…kesan lebam di kaki saya masih lagi tidak surut. Berbekas lagi. Saya pun tak tahu lah mana datangnya lebam tu. Jiran saya kata tu kesan kena gigit pelesit…iya…memang seperti bekas gigitan. Saya pun x sedar bila adanya kesan tu. Sedar2 sudah ada kesan. Nak kata percaya, entah lah. Nak cakap x percaya pun  entah lah. Tapi orang cakap, masuk tempat baru kadang2 macam tu lah. Saya terima sahaja pandangan orang sekeliling. Tapi yang pasti saya percaya dengan ALLAH.Kalau betullah seperti yang dicakapkan… mintak saya dijauhkan dari gangguan anasir2 jahat tu yer. InsyaAllah…

okeh la..dah maghrib pun ni, saya berundur diri dulu yer 🙂

nanti saya update lagi sini dan mencuba untuk hari2…sampai nanti ya!


:: cuti sakit

Betul lah.bukan suka2 kan seorang doktor tu memberi cuti sakit kepada pesakit. memang dia dah faham kudrat pesakit tersebut untuk meneruskan kerja ke tidak.

Terkena kepada saya hari ini. hari ini saya mendeclarekan diri saya tidak sihat ala2 biasa2 sahaja. Tidak terlintas langsung untuk ke klinik. Tapi perasaan tidak sedap tu sudah terasa malam tadi. Tidur pun tidak nyenyak. Hendak mengejutkan mereka tidak sampai hati. Teringat pulak bila pagi akan ke ofis client. Alhamdulillah, berjaya juga ke ofis client untuk discuss. Kuatkan juga memandu. Memang tidak gunakan federal highway lah. Saya pusing guna NPE.

Turun daripada menara..badan saya sudah terasa semakin tidak sedap. Terduduk saya di bangku yang disediakan dengan seram sejuk. Kuat lagi memandu dan terus ke ofis. Bila naik tangga ofis semakin x sedap pulak rasanya, badan, perut…..letak barang terus pergi klinik bawah. Agak lama juga menunggu sampai terlelap. Masuk2 bilik doktor, and doktor pun check…dengan terusnya doktor cakap…’saya bagi mc terus balik rumah and berehat’. Berkeras x nk mc sbb dah terbayang keje yang menimbun. Doc pun nasihatkan diri, amek je mc ni…nanti x sihat balik rumah. awak boleh kan stop dari bekerja sekjap..huhuuh..erk…kena basuh ke aku ni?

Dengan degil hati, naik ofis, sambung buat kerja…tapi..betul lah kan,…doktor tu tau kta ni berdaya ke x….dengan telefon yg x berhenti2 bunyi..project itu dan ini ditanya..yelah kan…ramai yg tiada di ofis…kena lah backup mereka bila ada yg bertanya pasal project….tetiba rasa darah dah naik sampai kepala…makin berat kepala..ape lagi..isi form cuti then terus balik lah. maafkan nor yer semua….nanti nor dtg balik ofis..sudahkan yg lain..

eh…hari ni blood preassure saya dh ok.x da masalah untuk itu hari ini. Alhamdulillah kan…x mo lah muda2 ada sakit2 mcm tu kan….

Ni pun saya baru lepas bangun tidur…,ada 2 msj saya x baca. tersedar sbb bunyi msj lah tu. maaf yer…tertido td. semua ubat siap dimakan tghr td…yg pil, yg serbuk….semua lah….tp badan sy masih lg rasa tidak sedap. doakan besok semuanya ok yer. banyak keje sedang menunggu`saya  dekat  ofis.

Thanks Doc.Emma ( doktor panel) paksa saya cuti hari ni. Ok.Sampai jumpa nanti ya!


:: Dunia Baru

Tema akhir2 ini adalah baru yer.harap maklum.

mmm…dunia x da lah baru. still lagi sama.semakin tua mungkin.hehehe.saya teringat pulak waktu sekolah dulu, saya pergi kem alam sekitar peringkat negeri (wah..pecinta alam rupanya saya), the motivator tu selalu sebut..bumi semakin tua..bumi semakin tua..jagalah bumi kita…tu lah agaknya saya cakap dunia pun semakin tua….(ada kaitan ker?)

aah…saya skrg berada di tempat baru.rumah baru.jiran baru.kawan baru.saya gembira rasanya setakat ini.hehehe. eh…kalau ada masa, datang lah ke rumah baru saya. tapi saya x habis kemas rumah lg lah. banyak rupanya barang2 yang perlu saya angkut hari tu. selori besar jugak lah……thanks sgt kepada jiran baru yang banyak membantu semasa berpindah hari tu. sampaikan memasang almari dan katil pun mereka suami isteri tolong. ye lah…saya sampai 2x kena hempap dgn pintu almari.berangan x nak menyusahkan org…last2 ada yg mengoffer membantu. terima kasih sangat.

eh..sebelum masuk rumah baru, mesti lah kena ada rumah kan? dan terima kasih juga kepada kawan2 yang disamping saya ketika saya menjadi nomad. membantu saya mencari rumah. walaupun hanya bg no fon tuan rumah. itu sudah ckup membantu.thanks to JLP jugak sbb sepanjang masa bersama saya.hehe. kesian dia…penuh barang dalam dia. JLP saya pun dah semakin tua. dah ada bunyi krekk…krekk..krekk…

mm..sudah lah yer. saya kena finalkan repot yg di tinggalkan oleh cik abg hijas. nanti ada masa saya akan mengupdate hari2.thanks semua!

sampai jumpa nanti!