Category Archives: muhasabah diri saya

:: Engkaulah Gadisku..

Gadisku….

Bila engkau berkenalan dengan seseorang yang engkau tidak pernah tahu kewujudannya sebelum ini, berterima kasih lah engkau kerana Allah telah menghadiahkan sesuatu kepadamu. Bila engkau sudah mulai menyayangi seseorang itu, bersyukurlah Allah telah memberikan kamu satu perasaan yang suci. Janganlah kamu dustai hatimu itu.Jagailah perasaanmu itu wahai gadisku kerana kasih sayang itu sukar diwujudkan dan sukar untuk semua orang memilikinya.

Tetapi gadisku,

Apabila engkau sudah menyayangi seseorang itu, berpada-padalah engkau dalam menyayanginya wahai gadisku. Janganlah engkau menyayangi dirinya lebih daripada tuhanmu. Janganlah engkan menjauhkan diri dari penciptamu. Janganlah engkau mulai mengikari penentu takdirmu itu gadisku. Jangan sesekali berbuat sebegitu gadisku. Sesungguhnya Dia akan berjauh hati darimu. Kerana engkau telah melupakan bahawa Dia lah yang menghadiahkan seseorang itu kepada engkau. Kerana Dia lah yang memberi perasaan suci itu kepada engkau.

Gadisku,

Disebabkan seseorang, engkau telah menjarakkan dirimu dengan Dia. Engkau sudah berkira waktu untuk mengahadapNya. Nauzubillah…gadisku, janganlah jadi begitu. Sesungguhnya Dia lagi menyayangi dirimu dari seseorang yang telah dipinjamkan kepadamu. Dia terlalu menyayangimu dan menarikbalik hadiah yang diberi kepadamu gadisku. Kerana disebabkan hadiah itu engkau telah menjauh dari Dia…oh gadisku..

Dan gadisku,

Fikirlah kembali apa yang berlaku kepadamu kini setelah orang yang engkau sayang itu tiada lagi dalam hidupmu. Segala perkara yang kurang enak ditanggungi dirimu bersendiri tanpa seseorang yang pernah dirimu sayangi. Ketika engkau dibebani, disakiti..di manakah seseorang itu wahai gadisku? Adakah dia juga menanggung kesan sepertimu?Engkau sahaja yang bersusah2 menanggung bebannya dan seseorang itu tiada ambil tahu. Adakah itu terjadi kepadamu kini wahai gadisku??

Ingatlah gadisku..

Burukkah engkau, sopakkah engkau, cacatkah engkau, hanya ALLAH sahaja yang bersamamu. Bersyukurlah kepadaNYA atas perasaan yang dipinjamkan sekejap kepadamu. Dan ingatlah gadisku, kembalilah kepadaNYA. ……

 

 


:: Berjanji seperti matahari…

‘ Kalau berjanji, janji lah seperti matahari kerana ia tidak memungkiri untuk muncul keesokan hari’

tapi….kalau hujan macam mana?

aippp..hujan pun still ada juga kan matahari? betul tak? cuma dia terlindung oleh awan gelap..(awan jahat! awan jahat!)

okeh..

– if you can’t, do not say it-

betul x? kalau x boleh, jangan cakap ape2.just cakap tak.mungkin akan melukakan pihak yang lagi satu but its better from that side already put the hope. saya berkata seperti ni untuk semua benda lah.

eh…saya x de terluka yer. saya pun x bercadang nak buat luahan perasaan hari ini. saya cuma teringat perkara yang berlaku ke saya sepanjang minggu ini. orang bberjanji dgn saya, saya tertunggu2 tapi at last…0 yer…tp saya pun ada terbuat begitu minggu ini. saya pun kategori teruk gak lah. so deserve lah untuk saya. what you give, you get back..padan lah muka saya yer…hehe

okeh la…

saya stop sini dulu untuk topik yang ini. ada panggilan yang sangat penting yang kena saya dulukan. dah memanggil dah tu. mungkin saya akan sambung entry lain pula selepas ini. mungkin yer.saya tidak berjanji.

jangan sunyi dari jenguk ke sini yer. sampai nanti!

akhirulkalam

-wassalam-

 


SaYa SaYaNG SaYa

Manusia ni mudah lupa…bila kita sedih, kta x dapat apa y kta nak..kita akan mencari Dia..sbb kta taw Dia je y kta ada utk mendengar semuanya. Dia Maha Mendengar, Maha Penyayang..then..bila Dia dah penuhi permintaan, kta lupa Dia seketika…kta makin jauh dgn Dia..kta wat benda y Dia x suka…padahal Dia sayang kita sepenuhnya….that’s why la Dia penuhi permintaan kta tp kita….very useless..kta x hargai Dia..

Then…Dia tarik balik nikmat yang Dia bg kta pinjam seketika..sbb Dia Maha Mengetahui dan Dia adalah segala2nya…Dia terlalu sayangkan kta…Dia nak kta sentiasa dekat dengan Dia sbb dia adalah kasih sayang sebenar…Dia taw…kta akan dekat dgn Dia bila kta susah that’s why la dia duga kta.

Ya Allah..Maafkan saya…

Selain Dia..saya taw…hanya saya sahaja yang truely sayang diri saya…hanya saya shj y taw ape y ptt sy lakukan..ape y sy nak..n ape keputusan y ptt sy amek. pendapat org lain sy tetap keep attention…mungkin sy ni kategori ego..org lain nmpk sy seperti lembut hati..follower..penyabar…tp sbnrnya..sy mempunyai ego y sgt tinggi..sy taw ape keputusan y sy nk buat…sy berusaha mencari kebahagiaan tuk diri saya sndr tanpa pertolongan siapa2…

but sy rasa ego sy tercabar when others try to manage my life…try to make decision about me..scr luaran..sy mengikut tp sbnrnya sy memberontak. sbb sy tahu..mereka belum memahami sy..mereka igt…mereka lah spttnye membuat keputusan terhadap sy.. tp ape y saya taw..hanya saya shj y taw ape y sy rs..y sy nk..y sy perlukan..

n hanya saya shj y sayang diri sy….then Thanks Allah because still love me..

if i’m not belonging to anybody in this world but i know..i’m belong to Allah forever…

i love myself


PuTeRiKu~~

Assalamualaikum..

saya bangun awal hari ini. lepas subuh terus x boleh tdo wpun hr tgh suram muram. nak cakap saya tdo awal pun x jugak. konon2 bgn awal nk bw mumy g pasar then nk g breakfast dgn dia. hr ni dia ckp nk bwk sy tgk alice in wonderland (dia bwk sy ke..sy y bwk dia?? mmm) tp tgk la..x bgn2 lagi..huk..huk..

sy stil teringat malam td, my bff not in stable mode. teringat ttg ape y spttnye berlaku dkt dia smlm. dia spttnya dh bergelar isteri smlm tp dh ditakdirkan jodoh dia belum smp. n sy rasa dia seorang yang kuat n tabah

‘HANYA INSAN YANG HEBAT MENERIMA UJIAN YANG HEBAT’

saya mengharapkan  dia adalah seorang wanita yang hebat. yang tidak cepat patah semangat. saya menjadi ‘speechless’ sewaktu dia meluahkan perasaan dia. sbb selepas putus pertunangan dia y pertama (y tarikh kawen spttnye smlm), dia berjaya menemui seseorang yang memberi dia kegembiraan but…fall again..dia sudah 2x plan utk berkawen but dua2 tidak berjaya. she asked me, boleh ke dia nk tempuh tarikh lg satu y spttnye dia nk kawen? maybe org lain pikir..ala just tarikh, tp sy memahami perasaan dia. setabah2 wanita, tetap mengalirkan air mata. wanita adalah insan y halus jiwanya, mudah rapuh. kadang2 sy rasa…hebatnye dugaan y ALLAH bg dkt sy tp ade org lain y lg hebat then me. n i hope my bff boleh hadapi.

Wanita solehah sentiasa tersenyum walau sentiasa diulit dengan ujian kerana dia amat yakin bahawa Allah sentiasa menyayangi dan menjaganya dengan rahmat Allah…”

bff..saya bukan lah seorang yg pandai beri nasihat n berkata-kata. n here, i share this song for you.

Puteriku Sayang
Album : Keizinan Mu
Munsyid : Hijjaz

Lembut mu tak bererti kau mudah dijual beli
Kau mampu menyaingi lelaki dalam berbakti
Lembut bukan hiasan bukan jua kebanggaan
Tapi kau sayap kiri pada suami yang sejati

Disebalik bersih wajah mu disebalik tabir diri mu
Ada rahsia agung tersembunyi dalam diri
Itulah sekeping hati yang takut pada ilahi
Berpegang pada janji mengabdikan diri

Malu mu mahkota yang tidak perlukan singgahsana
Tapi ia berkuasa menjaga diri dan nama
Tiada siapa yang akan boleh merampasnya
Melainkan kau sendiri yang pergi menyerah diri

Ketegasan mu umpama benteng negara dan agama
Dari dirobohkan dan jua dari dibinasakannya
Wahai puteriku sayang kau bunga terpelihara
Mahligai syurga itulah tempatnya

 

~~SARA~~

saya sayang semua orang yang sayang saya

 


DRaMa~~

From this morning until now (over lunch), i still don’t know the answer for my own question. ‘why the song ‘drama king’ by meet uncle hussein feat. black humming at my ears. i also can sing that song with its real lyrics, word by word even i’m not going to memorized the lyrics before this..aish…

but now, i’m not gonna share that song here but i want to share my opinions about that song and our life..i know everyone in this world ever to ‘berdrama’ or pretended including me. to be honest…yes..i’m ever to do that..

why we must ‘berdrama’? why not  just tell the truth? i always think about this because sometime i also do that. but i have my own reason why i am ‘berdrama’. for me, i need to ‘berdrama’ if i don’t want make the situation or problem more complicated. i also ‘berdrama’ if i want to ‘menjaga hati’ others. i think sometime i need to be drama queen as long i still be myself.

but, some people ‘berdrama’ just to achieve their own demand. they happy to do that because they know..only with ‘berdrama’ they can get what they want. usually, this type of persons are know their weakness and not to accept it. sorry to say but this persons are individualistic. they enjoying ‘berdrama’, they act as perfectionist and winner. they  very2 proud to do that. but they forget something, our life is not always on the top. when the time u r at the bottom..u’ll there. that time…your drama is not functional anymore.

i’ts just only my opinion. i’m not dedicated to anybody n also not to pray the bad things for anybody.  its just reminder for myself and hope for u also. don’t try reach the happiness with someone else suffering.

i love everybody that love me =)


KaDaNG-KaDaNG~~

Assalamualaikum…

tiba-tiba terasa untuk menulis dekat blog. nak share ape yang sy rasa, tgk and ape y related la. sy bukan lah someone y good in words, nak bermadah2 and so on but i’m trying tuk menulis..

i choose ‘kadang-kadang’ for this entry because this entry based on what am i thinking right now. so many things that we have done n ape yang kta dh buat tu membuatkan kta ‘kadang-kadang’ terfikir. i also write this entry to ‘muhasabah diri’ sy sndr =)

‘kadang-kadang’ kita rs kta ni pandai.sbb kta belajar smpai masuk universiti, kta ada degree,kta ade carrier, kta dapat jawatan yang bagus, ada org keje bwh kita, kta pegang projek itu ini…tp sbnrnya kta x cukup pandai utk itu..byk lagi yang kta kena tahu utk menjadi orang yang pandai. kta belajar smp dpt berjenis2 sijil pun belum tentu kta pandai dalam semua benda. secara teori mmg kta pandai. kta leh selesaikan mslh x+xy=z tp belum tentu kta dpt selesaikan ape punca disebalik terjadinya x+xy=z. ‘kadang-kadang’ kta x terpikir langsung ape disebalik punca berlakunya masalah tu.

‘kadang-kadang’ kta rasa kta dh cukup matang untuk semua perkara. konon-konon pengalaman mengajar kta mcm2 perkara n membuatkan kta rs kta dh ckup matang. tp ‘kadang-kadang’ kta x sedar apa yg kta buat tu benda y menunjukkan kta ni belum ckup matang. kta act as a matured person when someone ask us for some advices but kta x buat pun ape y kta nasihat kan kt org lain tu. kta seolah2 berdrama. berwatak baik, penyelamat tp hakikatnya kta adalah y sebaliknya. cukup matangkah kta utk berlakon seperti org matang?

‘kadang-kadang’ kta rasa kta ni sempurna utk seseorang. kta sayang dia dgn sepenuh hati.kta jujur dgn dia. kta setia dgn dia. kta bg ape y dia nak. kta mengalah bila ade selisih faham. tp sbnrnya itu bukan lah ukuran untuk kta jd sempurna kpd seseorang.  kta akan menjadi sempurna kepada seseorang bila kta menyempurnakan hidup dia. kita baiki kelemahan dia. kta topup ape y kurang dkt dia. kta doakan kesejahteraan dia. kta dekatkan diri dia n kta dengan Allah.

‘kadang-kadang’ kta rs kta hebat bila kta berjaya dapat ape y kta nk. kta dapat kerja best, kta dapat pasangan y kta nak…tp kta lupa the way kta nk dapatkan semua2 tu. kta terlupa y kta pernah jd kejam utk dptkan kehendak kta. kta sakitkan hati pihak lain, kta biarkan org lain menderita. ape y kta tahu..at the end..’aku mesti dapat’. but..kta terlupa setiap apa y kta lakukan..kta akan dapat balasan..what u give, u’ll get back. kta akan dapat sama je apa y kta pernah bg. that’s true!

i’m writing here base on my personal view only. saya x tujukan kepada sesiapa2. i’m sorry if my words tidak menyenangkan. ‘kadang-kadang’ dgn menulis kta merasa satu kepuasan n i feel it now

saya sayang semua orang yang sayang saya =)


THe QuoTeS~~

Early birds for blogging….heee…no idea for me to updating actually just a bit shock when know the owner for 1 website that i’m always visited was gone (not always la but ade la).AL- Fatihah…her’s webste..give me ideas,inspirations and strongs and now the webstise is officially CLOSE

now..i wanna share some inspirational quotes that i found from mr.google.hope its useful

Your talent is God’s gift to you.
What you do with it is your gift back to God.

– Leo Buscaglia –

All men who have achieved great things
have been great dreamers.

– Orison Swett Marden –

Do it trembling if you must,
but do it !

 The past cannot be changed,
the future is still in your power.

– Hugh White-

A champion is someone who gets up,
even when he can’t.

– Jack Dempsey-

You are never given a wish
without being given the power to make it come true.

– From the book “Bridge Across Forever” –
(by Richard Bach)

Don’t let today’s disappointments
cast a shadow on tomorrow’s dreams.

Somewhere there’s someone who dreams of your smile,
and finds in your presence that life is worth while.
So when you are lonely, remember it’s true
Somebody somewhere is thinking of you.

– K. Blackburn –

The only place where dreams are impossible
is in your own mind.

– Emalie –

As you travel through life,
your dreams will guide you,
determination will get you there,
and love will provide the greatest scenery of all.

– Michelle C. Ustaszeski –

If you want to get to the top in life,
you are going to have to take the stairs
.

– Michelle C. Ustaszeski

Life isn’t about waiting for the storm to pass,
it’s about learning to dance in the rain
.

end

i love u if u love me =)