Monthly Archives: January 2011

:: Tag—> Siapa Kau?

Hendak membuat kerja tapi mengantuk. Bukak blog.Tengok blog kawan2. Rupa2 nya saya di tag oleh Shaida….ok..jomm layan tag!

Eh…japp…

Saja je..nak ajak tengok gambar saya dulu…. ;P

okeh2…jomm sambung menjawab soalan…

1.   SIAPA KAU SEMALAM?

oh..semalam saya jadi town planner lah. Start dari pavillion lepas tu pegi Hulu Langat lepas tu sampai ofis. Sampai malam….Lepas tu jadi housemate2 lah kepada mereka2…

2.   SIAPA KAU TAHUN LEPAS?

emm..tahun lepas ek? 2010 lah ni yer? 6 month i’m being a scientist. Resigned. Then get my job that i’m in. Town Planner until now. Yeah! I love my job and my career right now. ooppss….sorry to my future husband. i don’t have any plan to send resignation letter at my boss’s desk. 😛

A friend for  someone tapi sekarang tidak lagi 🙂

3.   SIAPA KAU 5 TAHUN LEPAS?

erk..2006 ke? 3rd year in utm..rasanya lah..ingat x ingat..JKM Kolej 11 …jawatan x ingat lah..Wifey to be for someone that i’m love tapi jodoh kami tiada…ish2….sedih kan? Ingat lagi..keliling kawan2 yang menemani saya sehingga saya stabil dan waras.thanks kawan2!

4.   SIAPA KAU 10 TAHUN LEPAS

Mak aihh…pening malam2 nk mengingat tahun2 ke belakang ni….2001 yer??? SPM candidate lah konon2 nye….so exam!!!

5.   SIAPA KAU DI KALANGAN KAWAN2?

Eh..tanya lah kawan2 saya.kenapa ty saya? Diaorg yang menilai saya..heheh

ok lah..maybe  saya ni seorang yang happy, banyak cakap, main belasah je. x serius but sometimes bit emo lah. tu utk kawan2 yang sangat rapat dgn saya. Mostly, they easy to share something with me. Itu mungkin hasil lakonan mantap saya untuk menjadi good listener..kah2.  i appreciate all of them

6.   SIAPA KAU DI RUMAH?

Kakak yang garang.Garang ke? x da lah but kasar ckit lah dgn adik. I’m not going to show her that i love her. Ego sikit di situ…huahua.

Anak yang x berapa nak rajin. Hasil manjaan mummy. Sehingga sekarang x berapa nak bijak menguruskan rumah dan tangga..

Adik yang manja ckit…ckit lah…tapi selalu gak.keh2..

Acik yang suka bercerita dan bernyanyi kepada anak2 buah. Menari adalah selalu. Rosak2 anak2 buah aku…ngeh2

7.   SIAPA KAU KALAU BERCINTA?

Always be follower, bukan dominant, merajuk? mungkin tp senang je untuk dipujuk. Penuh dengan kasih sayang…hahaha.not too jelousy, flexible, ape lg ek????tapi…jangan dimaki2 sbb saya terlalu sensitif with caci maki..

8.   SIAPA KAU KALAU MARAH?

erk…camne nak marah kalau bila saya marah x da pun yang takut..huhu.

9.   SIAPA KAU 5 TAHUN AKAN DATANG?

mummy kepada 2 orang anak..ok x? heheh..nak dua2 perempuan…kah2…berangan lah yer diri! hakktuiii

10. SIAPA KAU TAG LEPAS NI??

hahaha…ni lemah ni….okeh lah…semua orang yang berada di dalam list kawan2 blogger saya. Yang x da pun boleh…mana2 yang rajin view page ni lah…

Dan ini lah budak yang tag saya untuk malam ini…

okeh! sampai jumpa nanti!

Advertisements

:: Yang mana satu idaman kalbu?

Awk suka yang mana? Yang full cream ke yang strawberi? Kalau saya…saya suka dua2.hahaha.Tapi boleh ke nak amek dua2 sekali? Boleh je kan kalau selagi perut x kembung dan tekak nak terima lagi susu… 😛

ha..pilih2. Saya dah mula rambang mata dah ni…semuanya cantik2. Rasa nak ambil semuanya….boleh x? hahaha…Warna yang hendak x da menarik. Warna yang lain pulak yang lagi cantik..Lagi2 ada penghasut yang mengataka warna saya tu x cantk….hukhukhuk

Ni lah muka penghasut tu…yang cakap warna pilihan saya x cantik. cisss!! tapi apa yang dia pegang tu saya yang berkenan dulu..hehe

Saya suka juga yang ini. Cantikkan letak kt patung tu. Tapi dekat saya x lah..muahaha

Eh….saya x da nak buat pengumuman apa2 dekat sini yer. Jangan bersangka apa2 yer. Saya belum nk buat pengumuman apa2. heheheh. Saya hanya berjalan2 dan melihat jenis2 fabrik dan mencuba untuk memilih sendiri. My mom cakap, saya dah besar…saya kena menguruskan pakaian saya sendiri. Termasuklah dalam membeli baju2 kewanitaan ini. Itu lah saya pergi tengok sendiri dan mencuba untuk memilih sendiri..hehe

Sebelum2 ni..saya jarang memilih kain2 ela untuk sendiri. Saya akan pakai jer apa yang dibelikan untuk saya atau saya bayar sahaja apa yang dipilih untuk saya. Untuk sekarang, saya mencuba untuk memilih kain sendiri, warna pilihan sendiri. Tapi tu lah…baru test2 dah si penghasut tu cakap apa yang saya berkenan x cantik…hahahah…Saya pilih ikut warna pilihan saya lah kan..Tapi bagus jugak..untuk saya yang x berapa nak pandai memilih ni ikut nasihat si penghasut tu :p

Hahaha….ini saja jer dah. x da kena mengena dengan pilihan hati. Saja ja. Semuanya cantik2 lah. Tinggal ada RM ngn x da ja…Ada x orang nak sponsor dekat saya ni? Ehem2..ke kena beli guna duit sendiri gak? Ke kain2 ni x da dalam senarai tajaan or hadiah?hahaha..

Ok lah. Saya dah habis dah memilih yang mana satu idaman kalbu saya. Tapi saya x menggrabed apa2 pun lagi.huahuahua….Siapa cakap buat pilihan tu senang dan siapa cakap memilih tu sangat susah. eh?? jadi senang ke susah?

Sebenarnya, kalau kita tahu apa yang kita nak, kita x kan susah membuat pilihan. Cuma kita kena berhati-hati dalam memilih. Kadang-kadang kita rasa pilihan kita tu adalah yang terbaik tapi kita x sedar, pilihan kita tu lah yang sangat buruk bagi kita. Jadi…dalam memilih, jangan ikut sedap hati jer yer. Take note juga pandangan yang orang sekeliling kita. Dan kalau kita sabar dalam memilih, yang terpilih itu lah yang ‘ngam’ dengan kita.kan?

Ok…Yang Mana Satu Idaman Kalbu Saya?….Dia ada nunnnnnnn sana……..:P

Sampai nanti ya!

 


:: Ada ke kerja senang?

Aah..ada ke? Orang cakap, if we concentrate and  enjoy to do that….it will be more easier. Betul ke? Mungkin ada betul jugak kan penyataan tu kan. Tapi kalau kita seronok dengan kerja yang kita buat tu, but still jugak susah..macam mana yer? Ala….senang je tu..maknanya kita kena banyak lagi belajar dan bersungguh2 dalam menyudahkannya…kan? betul x? (apa daa…..sendiri tanya, sendiri jawab ka???)

 

Oh….jadi maknanya, saya tidak bersungguh2 lah dalam menghabiskan cerita korea yang saya tengah tengok sekarang ye? mmm….patut lah saya x sudah2 lagi tangok drama korea ni. ishh….x boleh jadi ni, orang lain dah masuk ntah apa2 cerita, tapi saya, cerita yang dah berlapuk..ntah tahun2 zaman belajar UTM dulu, still lagi x habis2 tengok. Saya kena habiskan tengok cerita ni..huk2..Baru lah saya rasa lega bila kerja saya dalam menghabiskan drama siri korea ni selesai. huahuahau

x da lah..saya teringat kerja-kerja di ofis yang semakin lama semakin banyak fail yang patut duduk atas meja saya. Diaorang cakap buat LCP tu senang. x sesusah orang buat layout. Pendapat saya pulak, semua kerja sama sahaja. Sama2 senang dan sama2 susah. Mungkin kalau di ofis saya tu, orang buat LCP seperti saya ni selalu tidak kena hentam dengan bos dan disebabkan itu mereka kata LCP senang.

 

Cerita nya begini…..yang jadi bos x marah orang buat LCP ni sebab dia x cek LCP2 yang ada. Bos hanya fokus kepada layout. Itu lah sebab orang2 LCP ni jarang kena…akan tetapi….orang2 seperti saya ni tetap juga kena marah apabila ditanya pasal site dan saya tidak boleh menjawab ( perkara ni selalu berlaku apabila bukan saya yang pergi site…) Dan lagi satu, orang2 LCP inilah yang akan check all the documentation. Itu yang jadi meja bersepah dengan fail

 

Memang susah kita nak jumpa kerja yang mudah. Sama susah sahaja orang yang sediakan layout dan LCP. Orang yang prepare layout akan bermain dengan guidelines. Kena buat calculations untuk kemudahan2 yang patut disediakan. Kena pandai proportionate kan layout agar nampak berkualiti. Orang yang prepare LCP pula kena bermain dengan dasar2 dan strategi. Kena pilih dasar mana yang patut kita rujuk. Kena buat analisis tapak. Kena goreng apa itu potensi dan halangan. Kena bagi view projek apakah itu supaya orang paham. kan? sama je susah dan senang kerja masing2. Jadi jangan fikir hanya diri sendiri sahaja yang buat kerja banyak walhal semua orang kerjanya sama banyak…

 

Eh…saya kongi perkara di atas ni sebab saya macam marah dekat diri saya sendiri. Banyak lagi projek2 tertunda. Semuanya kena kejar submission sebelum Chinese New Year. Sempat ke saya berlari kuat2 ni. Tapi saya x berkualiti lah…sebab keadaan tubuh badan saya masih tidak sihat sampai sekarang. Keadaan saya semakin hari semakin kurang air dalam badan. mm….saya minum air masak sampai rasa nak terkucil banyak2 adalah…tapi sama gak ending nyemmm…..boleh dikatakan hari2 bibir saya berdarah dan sampai pukul skrg ni pun iaitu 2.13am jam laptop ni, bibir saya still lagi berdarah…mm.

 

eh…okeh la..saya nak cerita benda lain tapi cite lain plak yang saya keluarkan hari ni..Sampai jumpa nanti ya!


:: Masih lagi….

Alhamdulillah. Saya selamat sampai di sini malam tadi. Sepanjang memandu tu saya dah berkira-kira nak update page ni sesudah sampai tapi kudrat kecil saya ni x mampu pulak. Tertidur saya…Eh, saya mulai rasa yang saya ni semakin tidak berkualiti memandu malam2. MySpaceYa Allah, jangan Kau tarik nikmat satu yang ada ni. Agak sukarlah saya nanti kalau saya tidak boleh memandu waktu malam. Dengan keadaan saya yang akan berseorangan ini….macam mana lah kalau betul2 nikmat tu di tarik sepenuhnya. Mintak jauh Ya Allah….

Oh…maaflah kalau entry saya sebelum ni agak mengikut emosi sedikit. Ye lah…rasa badan macam dah sihat tapi sebenarnya tak sihat, agak emosi lah saya sedikit. Bercelaru pun iya juga. Macam2 dah ada terlintas di kepala. Badan saya ni satu je (ada ke orang ade 2 badan?huhu) Then mungkin dikuatiri ada yang tidak berapa fungsi dengan baik.huhu. Kan? apa perasaan awak2 semua. Walaupun hanya dikuatiri tapi sangat menguji saya lah. Kalaulah saya boleh pinjam badan orang lain, badan saya ni saya keluarkan, saya pergi service dan sementara tu badan yang saya pinjam tu saya guna untuk meneruskan kehidupan saya…kan senang. kan? huhu…wish je la kan.sebab benda tu x kan dapat dan x kan berlaku..
MySpace

Tiada apa pun yang menarik untuk saya kongsi untuk entry kali ini. Tapi sebenaranya kalau saya sedang memandu tu kan…macam2 topik yang saya dah pikirkan nk kongsi dekat sini. Tapi bila dah depan mata untuk menaip, cerita lain pulak keluar. Ntah apa2 kan diri? Tu yang menyampah tu.Orang nak berblog, diri pun nak.Tapi nak cerita, x tahu nak cerita apa.MySpaceNak kongsi resepi? haha..mesti lah x. Saya macam suka je tengok blog kawan2 yang kongsi resepi mereka. Saya teringin nak sebegitu tapi saya x reti masak. Masa nak masak pun x da. AH! enoughlah diri! Macam2 alasan bagi yer…..MySpace. Camne pun, saya masih lagi mahu berblog walaupun blog saya ni macam x berapa nak ada identiti 😛

Eh..okeh lah. Bau nasi ayam memanggil2 saya untuk makan. Saya sudah ada rasa nak makan semua sekarang. Walaupun masih terasa ombak jahat di dalam perut lagi. Doakan saya sihat sepenuhnya  yer. Saya masih anyak hutang di dunia dan akhirat lagi yang belum saya sudahkan…

Sampai nanti ya! 

p/s: Ada mood cari icon.tu yg ada.rasa suram pulak sbb dh lama x da gmbar…


:: Engkaulah Gadisku..

Gadisku….

Bila engkau berkenalan dengan seseorang yang engkau tidak pernah tahu kewujudannya sebelum ini, berterima kasih lah engkau kerana Allah telah menghadiahkan sesuatu kepadamu. Bila engkau sudah mulai menyayangi seseorang itu, bersyukurlah Allah telah memberikan kamu satu perasaan yang suci. Janganlah kamu dustai hatimu itu.Jagailah perasaanmu itu wahai gadisku kerana kasih sayang itu sukar diwujudkan dan sukar untuk semua orang memilikinya.

Tetapi gadisku,

Apabila engkau sudah menyayangi seseorang itu, berpada-padalah engkau dalam menyayanginya wahai gadisku. Janganlah engkau menyayangi dirinya lebih daripada tuhanmu. Janganlah engkan menjauhkan diri dari penciptamu. Janganlah engkau mulai mengikari penentu takdirmu itu gadisku. Jangan sesekali berbuat sebegitu gadisku. Sesungguhnya Dia akan berjauh hati darimu. Kerana engkau telah melupakan bahawa Dia lah yang menghadiahkan seseorang itu kepada engkau. Kerana Dia lah yang memberi perasaan suci itu kepada engkau.

Gadisku,

Disebabkan seseorang, engkau telah menjarakkan dirimu dengan Dia. Engkau sudah berkira waktu untuk mengahadapNya. Nauzubillah…gadisku, janganlah jadi begitu. Sesungguhnya Dia lagi menyayangi dirimu dari seseorang yang telah dipinjamkan kepadamu. Dia terlalu menyayangimu dan menarikbalik hadiah yang diberi kepadamu gadisku. Kerana disebabkan hadiah itu engkau telah menjauh dari Dia…oh gadisku..

Dan gadisku,

Fikirlah kembali apa yang berlaku kepadamu kini setelah orang yang engkau sayang itu tiada lagi dalam hidupmu. Segala perkara yang kurang enak ditanggungi dirimu bersendiri tanpa seseorang yang pernah dirimu sayangi. Ketika engkau dibebani, disakiti..di manakah seseorang itu wahai gadisku? Adakah dia juga menanggung kesan sepertimu?Engkau sahaja yang bersusah2 menanggung bebannya dan seseorang itu tiada ambil tahu. Adakah itu terjadi kepadamu kini wahai gadisku??

Ingatlah gadisku..

Burukkah engkau, sopakkah engkau, cacatkah engkau, hanya ALLAH sahaja yang bersamamu. Bersyukurlah kepadaNYA atas perasaan yang dipinjamkan sekejap kepadamu. Dan ingatlah gadisku, kembalilah kepadaNYA. ……

 

 


:: Hari ini…

Tarikh hari ini cantik ke? biasa jer rasanya….11.1.11…untuk orang yang x kisah pasal nombor macam saya ni memang x da maknanya lah nk nombor2 cantik ni..hahaha…tapi….1.11.11 akan saya hitung harinya..hahahah…

eh..okeh la..bukan nk cerita pasal tarikh yang cantik ke ape ke. saja jerk nak share cerita untuk hari ini. Saya masih di ofis lagi ni. Sekarang dah pukul 1952 untuk jam handphone saya. actually saya x tahu jam tu cepat berapa minit. so saya ikut je lah jam tu pukul itu yer. apa yer yang saya buat hari ini???

apa lagi..kerja lah kan. pagi2 lagi saya dah kat Kajang. Mengejar submisson semalam yang pending disebabkan en.engineer tidak bagi submission PDC-1 dekat saya. silap saya juga sebab terlepas pandang..tapi nak salahkan engineer gak sebab dia sepatutnya tau lah saya nak submit memang kena ada benda tu..hehehe. Saya dah ada pengalaman dah untuk itu waktu submit kat Kuala Langat hari tu…tapi tu saya buat selamber…planner yang isi form PDC-1 tu…(mampus kalo bos tau)haha.eh..tapi waktu tu, engineer dia dah siapkan dokumen yer, cuma form jerk yang x isi..huhu. tapi kali ni memang 1 set x da..tapi x pe..en.engineer tu dah byk pengalaman kan..jadi setel lah masalah itu. eh..PDC-1 tu untuk kiraan sistem pembetungan tau. kena anto kat iwk…huhu

Dalam tengahari tadi, saya dapat call. Bertubi2 jugak call nya. Saya x sempat angkat sebab bateri hp x charge kan.Then…bila dah dapat cakap dgn caller tu…nak tau x sapa??? someone yang memang saya sangat kenal….panggil saya balik untuk Pilihanraya Umum.Hadoi!!! ingatkan ada yang urgent lah..hahaha….dan terus terpikir, dah nak pilihanraya ke? bila nya? saya memang x tau dah pasal politik2 ni…apa jadi dekat negara pun saya x tahu. Ana Rafali menang AJL pun orang lain yang bagitau kat saya..hahaha. Bukan saya x nak ambil tahu tapi memang x nak lah…hahaha… x pa lah…nanti bila dah tiba masa mengundi, saya mengundi yer. 🙂

Okeh la. Saya nak kemas2 ni.Nak balik dah. Ada orang ajak saya keluar malam ni.(macam tau2 je housemate outstation). Eh…dah bermalam2 saya x keluar kan? Ye lah..saya pun baru jer rasa nak sihat kan.

Eh..malam tadi saya keluar gak sekejap. lupa yer diri ?huhuhu…

okeh! sampai jumpa nanti ya! 🙂


:: Tanda oh tanda 5

Atau Bahasa Inggerisnya adalah tag…hehe. saya telah ditag oleh kak mas…boleh klik blognya di sini yer…

okeh…jom jawab soalan…

 

5 NAMA SAMARANKU
1. Adik
2. Chah
3. Kay
4. Cikcaca
5. Nor
5 TARIKH PENTING
1. Tarikh lahir saya
2. Itu sahaja
3. x da lagi dah!
4. ishhh…dah x da la…
5. next question plizzz
5 PERKARA AKU BUAT SEMALAM
1. Tidur
2. Makan ubat
3. Dinner ngn house2mate
4. Tengok cite korea x sampai separuh
5. Tengok AJL x habis
5 PERKARA BUAT ANDA GEMBIRA
1. dengar ibad bercakap
2. Baca UJANG
3. Entah…..
4. x da idea dah la….
5. apa lagi ek?
5 SEBAB JAWAB SOALAN
1. haha..sebab kak mas tag saya lah….
2. boleh hapdet blog yang sepi nih (ikut jawapan kak mas)
3. ulang alasan no 1 boleh?
4. erk.. baru no. 4 ka??
5. no other reason dah. surrender!
(hahah…sorry kak mas….tiru jawapan)
5 KAWAN UNTUK DITAG
4. zara
P/S:  macam nk tag kak mas lagi sekali lah…muahaha