Monthly Archives: June 2010

:: ia datang dan ia pergi

sebelum sy teruskan entry kali ini, ape kata klik video dekat bawah ni..

agak touching kan dgr lagu ni..mm..

okeh2..entry sy kali ini sy nk cerita pasal kehidupan kta. ada 2 hal besar dalam hidup kta ini iaitu cinta dan kematian. cinta bermaksud ‘sesuatu’ datang dalam hidup kta. dan kematian pula mengingatkan kta bahawa ‘sesuatu’ telah pergi dalam hidup kta.

Apa yg sy nk kongsi di sini ialah, apabila kta bersedia menerima kedatangan ‘sesuatu’ itu, maka kta juga hendaklah menyiapkan diri kta untuk merelaka pemergian ‘sesuatu’ itu. secara umumnya kta sebagai muslim mengetahui bahawa tiada apa yg kekal dlm dunia ini. mencintai ‘sesuatu’ itu hendaklah berpada2 dan sematkan di dalam hati bahawa cinta kepada Allah adalah abadi untuk selama2nya..

sy bukan lah niat hendak bg tazkirah percuma..tp perkara ini lah yg bermain2 di fikiran saya. kematian kucing emak sy mengingatkan sy bahawa ‘sesuatu’ yg datang pada kita pasti akan ‘pergi’ juga daripada kta suatu hari nanti. mesti anda semua berkata2 dalam hati..’ala..kucing jer pun mati..nape nk emo2?’ huhu

yup..hy seekor kucing belaan emak yg mati tp kematian nye agak terkesan sedikit kepada sy. sbb sy suka mengajuk ia mengiau, sy suka membenarkan dia tidur dalam rumah wpun kucing lain tidak dibenarkan masuk…yg paling sy terasa, malam yg ia mati, sy sempat menegurnya sblm sy tdur, ‘cik kembang sakit ke?’..sbb sy tgk keadaan dia agak kritikal.

apa yg buat sy tersentuh, kucing sesama kucing juga mempunyai perasaan sedih. tidak lalu makan..tidak membuat kacau..mm..

perkara sebegini membuatkan sy terfikir, ‘sesuatu’ yg kta syg, wpun ‘sesuatu’ itu adalah bukan manusia, kta sudah mempunyai perasaan sebegini ini kan pula org yg kta sayang..

rest in peace cik kembang..

Waallahualam…

Advertisements

:: nak cerita semua

Hari ni, sy ade perasaan nk create new entry. sy rs nk cerita je ape yg sy rs nk cerita. so kalo korg2 rs entry sy kali ini agak panjang n agak mls nk bc smp abes, korg boleh smbung besok. tp persoalannye…berjaya kah sy nk cerita semua2 benda yg sy nk cerita tu? panjang sgt ke entry ni? hehe..

yeah!! go me! go me!

————————————————————————————————-

first cerita sy adalah berkaitan dgn benda ini

nampak?? nampak?? nampak x???

skrg kan musim benda alah ni..nk kata semenjak2 musim benda alah ni memberi kesan dlm hidup sy..x de la sgt..tp ade la gak!!! nk kt sy ni x minat benda ni..x gak.sy layan jerk.tp sy x kan mengorbankan masa tido sy utk benda ini..tp kenapa ye sang lelaki2 sggup bgn n menghadap benda iniagak ade persoalan di situ..sy x tgk pun, team yg sy sokong menang gak 2x game dia. sbb sy ade Jay Jin Soong melaporkan dkt sy setiap pg..its ok la, sy x de hal pun kalo sape2 yg berkaitan dgn sy menghadap benda ini.ok..teruskan…semoga team2 anda berjaya!

nk tau team yg sy sokong? rs2 nye sape2 yg close dgn sy dh tau kot ape team sy.( erk..bukan ke yg bc blog aku..korg2  gak..haha)

ini dia…

eye of Brasil!  yeah! samba! samba!

—————————————————————————————————–

cerita sy yg seterusnya adalah ini..

kawan baik saya dh kawin! ish3..kawin gak mek ni

tu salah seorang kawan baik sy.sy ckp dia kawan baik bukan bermakna kawan2 lain x baik..kawan2 sy semua baik2..so semua baik lah! hehe

roomate sy waktu sy belajar dekat sini.. dulu waktu sy x cukup akal, pernah gak la melancarkan perang ngn minah ni..ish2..sgt la x phm sy bila pikir2 blk..camne la boleh berperang besar padahal ktaorg adalah satu bilik. 1st year jerk jd roomate..lepas tu smp grad ktaorg x sebilik. bila x sebilik br la sedar yg sy memerlukan dia n dia x berapa nk perlukan sy..hahaha.. sy perlukan dia utk memastikan bilik sy sentiasa kemas dan cadar katil sentiasa tegang..n bila x sebilik ktaorg menjadi lebih rapat..rapat..rapat..tp bukan intim.

n kta sama2 keje dkt jb. smp skrg dia keje dkt jb. waktu ktaorg sma2 dkt jb, sy rs..dia byk menjaga sy wpun ktaorg tidak serumah. tp rumah dia adalah rumah sy..haha..bila sy tukar baju, sy main campak jerk kt dalam bakul baju kotor dia..dh mmg pattern sy suka sgt tukar2 baju, so x smp 2 hr bakul baju kotor dia dh penuh..dia basuh baju sy, dia lipat, dia kemas kan kira semua dia buat la…kalo sy ckp nk mkn itu dan ini..dia masakkan. kira dia ni baiklah. untung sang suami dia..

tp skrg dia dh kawin….so x kan la sy nk berebut dia dr laki dia kan? hehe

ok la mek sue..selamat pengantin baru! jd isteri yg solehah k..

—————————————————————————————————-

Eh…nextweek sy keje kt tmpt baru. sy kembali duduk umah bujang. boleh ke sy? selama 6 bulan emak sy buatkan semua tuk sy n skrg sy kena buat balik semuanye.

tp mmg betul la..kta x perlu cerita ape2 dekat org yg bernama emak sbb diaorg mesti tau ape yg kta pikir..

adik: nnt org duduk umah sewa

emak: duduk lah..

adik: camne emak nnt?

emak: xpe..balik lah hr minggu. nk beli ikan kucing. beli utk seminggu

adik: ok.

emak: nnt blk tiap2 minggu, bwk balik baju kotor. basuh dkt umah. ko tu x pe, mkn x byk..x kisah sgt. baju2 tu x yh basuh kt sane. ntah kt mn2 la tmpt nk sidai. bwk blk je nnt..

now…see…mmg sape2 jerk yg bernama emak akan memahami anak dia! hehe…

sy harap sy boleh bekerja dgn baik nnt. sbb bos sy yg baru x sama dgn bos skrg..huhu

——————————————————————————————————–

mcm dh x de idea lah skrg..hahah..sy x berjaya nk wat entry pjg2…next time la yerk!

saya sayang semua orang yang sayang saya… =)



:: cakk!!

byk benda sy nk share kt cni..hr ni..ape yg berlaku sepnjang mggu ini + mggu lepas…tp mls la nk bercerita…actually nk  sambung post yg sebelum ni…siap nk bubuh gmr najah lagi…dh edit pun najah…tp alamak!!! jauhnye gmbr tersebut….nk kena renew paspot..keh3…so biar lah post tu hang mcm tu je la ek…

nk cerita semua jenis perasaan hr ni!

i. best sbb abg+kakak+adik semua ada kt umah last week..hehe..eh…kalo nk tau ktaorg berempat ade nm ejek2 antara ktaorg sndr…udi sengal la bg..

udi: antu paku

kakak: unggas rimba

saya: murai ranting

iya: serangga perosak

haha..sy pun x tau la bila ntah nm di create…

ii. hangout dgn qu ibad…terngiang2….acik…ibad nk mainan..see…my ibad dh besarkan? dh pndai mntak mcm2..

iii. keluar dgn dn..karoke sepuas2nye…best!

iv. jumpa encik F! dkt 2 bulan x jumpa dia…

v. keluar dgn encik ise…..dia shoping..shoping…n shoping lagi…misi menghabiskan duit diri dia sndr kot

vi. di manakah abg acap sy eh??? broadband sila campak laut okeh!

vii. makan tart n cupcake! yeah!!

viii. dapat kerja baru!

mm….abeh dah… tgk la gmbr bawah ni…

ibad mengamuk sbb mama n papa x layan dia…

nasib la ko sorg2 je skrg ni ibad oit!!!

okeh…daaa

saya sayang semua org yg sayang saya =)


:: Do know what to do ya?

ting..tong..ting..tong…

oopss…not my wedd’s bell ringing ok! org lain itu…

hey there! what are u doing right now ha? already sleep? its ok..just proceed whatever you do k…me? keh3..sewel scientist going to be! why???? because i still didn’t get my software..huk3..so pity kan..ok lah..i’ll take it as challenges! go me! go me!

my routine activities today still same as a weekdays before just today i’m having the lunch with najah..we tried new restaurant and i love the dessert! yammehhh….

ok lah…after lunch…lepak2 kt office najah…tgk la..ape yg sy buat! hehe

when the time kegilaan untuk bergambar’ is coming….layan kan je la…

————————————————————————————————————————-

to be continue..


:: saya dan november

Terlalu lebih masa lapang saya yerk sejak akhir2 ni. sepatutnye saya skrg tgh pening utk mencari tajuk proposal nk tnjuk dkt doc itu tapi serius..saya x de idea! but dont worry..sy akan mencari idea gak..sbb ini bukan Projek Sarjana muda yg boleh suka2 jer buat…mm…boleh ke saya?

ok2..back to blogging…disebabkan saya terlebih masa lapang yg sy sndr create…sy click la application kt facebook tu…ala..kajian bulan lahir dengan sikap yang Dr. Fadzilah Kamsah punya tu…so…sy post la kt cni n kaitkan dgn diri saya…heheh..betul ke x kajian beliau itu..agak x de keje kan? padahal ade 2 software lg sy kena wat research..huk3

Sifat Bulan Lahir untuk bulan November ialah:

Banyak idea dalam perkara.

~~byk idea dalam memusingkan fakta..haha..pekerjaan sy yg sepatutnya adalah peguam. tp sebab mumy lg percaya kt kakak tuk jd peguam so sy pun x jd la..haha..btw..kdg2 la sy byk idea.idea utk org lain lepas. 4 myself? hancus!!

Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya.

~~yup…luahan hati bekas boypren dulu..tp kan…kalo betul..mesti phm nye la, sy seorang y suka pendam perasaan.huk3

Berfikiran kehadapan.

~~mesti la sy berfikiran kehadapan.tp..kdg2 jerk sy berfikir mcm tu..selalu sy belasah jerk!

Berfikiran unik dan bijak.

~~haha..ni sy suka! mesti lah! dh terlebih unik n bijak ni..kah3

Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa.

~~mmg luarbiasa tapi byknye yg mengarut.haha. sape2 mintak idea mmg kompem sy akan bg tp nasib korg la kan..haha

Pemikiran yang tajam.

~~tu x pasti lak..kadang sy ni kategori bangang skejap pun ade.

Daya firasat yang sangat halus dan tinggi.

~~ yes!! but i’m not show it for anybody. just keep it myself.

Sesuai jadi seorang doktor.

~~ maybe org lain y lahir dalam bulan ni kot…not me..hik3

Cermat dan teliti.

~~ ni pun bukan sy. sy main taram jerk. jnji lepas…haha

Personaliti yang dinamik.

~~ no idea la sbb ni org lain y observe sy kan..

Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia.

~~ yeah!! ini pun sgt tepat! mmg sy sptt jd peguam la…tp rahsia sy org susah nk tau..

Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra.

~~ banyak berfikir tu betul..kurang bercakap tu x berapa nk betul tp mesra tu sgt betul..haha

Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran.

~~ berani? tgk cite hantu pun tutup muka ngn bantal. tgk disebalik bantal.ntah2 ape2 kan..sama jerk kalo tgk xde bantal pun..bantal tu bukan leh tlg sy pun kalo kena cekik

~~pemurah setia…mm..betul sgt la tu…

~~ byk kesabaran…agak la..tp ade ms sabar sy hilang gak la…tp hilang sabar pun lepas sorg2 jerk.

Terlalu degil dan keras hati.

~~ degil maybe iya…keras hati mungkin x berapa iya..ramai ckp sy seorang y lembut hati

Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya.

~~ yup! sgt tepat! just simple cth…aiskrim goreng ngn kek carrot 😛

Tak suka marah kecuali digugat.

~~mmm..betul la tu….marah pun org x pernah takut…camne nk marah?huhu

Mudah ambil berat terhadap orang lain.

~~aah….suka ambil berat org lain..tu pasal sy semakin memberat.hahaha..

Pandai muhasabah diri.

~~ni selalu sgt…

Cara berfikir yang lain dari orang lain.

~~agak selalu gak la terutama dlm discussion but sy x expressed pun ape y sy fikir sbb sy lebih snang jd follower…x berapa nk yakin dgn ape y sy fikir lg2 kalo x de org y sama berfikir mcm sy..huk3

Otak yang sangat tajam.

~~ ee..x berapa nk tajam la..kdg2 ngong gak

Pandai mendorong diri sendiri.

~~x berapa nk pandai sbnrnya tp terpaksa..last2 jd pandai. sape lg nk dorong diri sndr…

Tidak hargai pujian.

~~hargai gak. tp 2 minit lepas tu…mm..rasa biasa jerk..x de lak smp kembang2

Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu.

~~adeh! ayat!haha…yela2..betul la tu

Cuba sampai berjaya.

~~ iya…betul la tu..berapa kali nk ulang? 😛

Badan yang sasa.

~~sasa? haha…gedebeh ade la

Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik.

~~erk..x tau la..better ask my partner la..ok?

Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang.

~~ sangat setuju!

Suka duduk d irumah.

~~sangat x setuju!! tipuuuu..hahah

Sangat rajin dan berkemampuan tinggi.

~~pun x..rajin x..kemampuan tinggi tu ape y mampu? pun x gak la…

Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia.

~~boleh la..

Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi.

~~bukan boleh la tp memang!

Bercita-cita tinggi.

~~ aah..cita2 nk g angkasa lepas..mmg la tinggi kn?

Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah.

~~ aah…eh..bukan kt atas td ade lebih kurang gak kan ayat mcm ni..

ok..ngantuk dah!!